En guide til astronomi
Dette er ment som en guide til astronomi og på ingen måte en fasit. Det er som kjent mange veier til Roma og det gjelder også innenfor denne hobbyen. Under finner du en innholdsfortegnelse med klikkbare lenker, disse tar deg til den delen av siden du ønsker å lese om.
Innhold:
(NB! Lenkene her fungerer foreløpig ikke, jeg jobber med å få de til)
Hva er astronomi?
Astronomi kommer fra greske astér nómos og kan oversettes til stjernenes lov og ervitenskapen om himmellegemene og verdensrommet. Astronomien studerer alt fra planeter, solsystemet, stjerner, galakser og hele universet. Astronomi deles inn i flere grener som delvis griper inn i hverandre. Astrofysikk behandler himmellegemenes og den interstellare materiens kjemiske natur, opprinnelse, utvikling og slektskap. Astrometri beskriver himmellegemenes stilling og posisjonsforandring på himmelkulen. Celest mekanikk beskriver bevegelse og påvirkning fra gravitasjon og har stor betydning i romfart. Til slutt har vi kosmologi som er læren om universets opprinnelse, struktur og utvikling og er sterkt knyttet til partikkel- og kjernefysikk.
Ved å ha astronomi som hobby, benytter vi oss av kunskapen i disse grenene av astronomi, gjerne uten å helt forstå hva og hvordan. Det meste vi kan se av stjerner, med det blodte øye, befinner seg i vår egen galakse Melkeveien. Vi kan se for oss at vi midt i et papirark, mens resten av arket er stjernene og tåkene vi kan se. Dette gjør at vi har mye mer å se i visse retninger, og i halvkulene over og under “arket” er det vesentlig mindre. Ved å vite at en jord-rotasjon er på ca 56 minutter, så kan man forstå at stjernene flytter seg på himmelen over tid og på grunn av dette, deler inn året i sesonger. Det har med at Melkeveien(“arket”) holder seg nært horisonten mens vi har natt og mørke. Sesongene er sommer konstellasjoner, 2 galaksesesonger (vår og høst) og vinter konstellasjoner.
Kilde: Store norske leksikon
Visuell astronomi
Visuell astronomi er å betrakte himmelen og objektene der med øynene. Du kan selvsagt benytte hjelpmidler i form av kikkert, teleskop og komputerisert teleskopmontering. Å ligge på ryggen i nattemørke å bare se på stjernene er ei fantastisk opplevelse. Og den blir bare bedre jo lengre unna kunstig lys du kommer. Dette er på grunn av at kunstig lys forurenser lufta med lys som lyser opp aerosoler og andre partikler, noe som gjør at du ser stjernene dårligere. Er du for eksempel langt inn i fjellheimen, vil du kunne se mye mer enn om du legger deg ned i hagen din.
Så hva er det egentlig mann kan se? Med det blodte øye, kan du faktisk skimte en galakse. Den heter Andromeda galaksen og den befinner seg nært stjernebilde Andromeda. Med en god kikkert, blir den enda mer tydelig og det er også andre objekter du også kan skimte. Men med et teleskop kan du se tydelig både objekter, planeter og studere kratere på månen. For visuelle observasjoner stilles det ikke et like stort krav til kvalitet i belegget på linsen i teleskopet og til monteringen og stativet. Monteringen er leddet som kobler stativet(eks. tripod) sammen med teleskopet. Det som har mest betydning for visuelle observasjoner er at den optiske linjen er av god kvalitet. Det er viktig å ha en OTA(optical tube assembly), stjernediagonal og okular som har god kvalitet på glasset. Det er forsåvidt viktig å ha et tungt og stødig staiv, slik at vibirasjoner ikke forplanter seg like lett til teleskopet, for det er ikke mye bevegelse som skal til før det blir vanskelig å se detaljer.
For å gjøre observasjoner enklere brukes det et diagonal speil. I en kikkert er dette innbygd i prismet, i en newtonian reflektor er det også innbygd mens på en refraktor og alle former for cassegrain teleskoper, trengs det i form av en stjernediagonal. For å teste kvaliteten på diagonalen, kan du bytte på å sette okularet i diagonalen og direkte i tuben på teleskopet. Er kvaliteten på det du ser mye dårligere med diagonalen, er kvaliteten i speilet dårlig og du bør vurdere å skaffe en ny. Det er også noe som heter barlow linse, disse kommer gjerne i 2x og 3x og forlenger fokallengden i teleskopet med henholdsvis 2 og 3 ganger. De følger ofte med når du kjøper et teleskop. En tommelfingerregel er at barlowlinsen er av god kvalitet hvis den er å få kjøpt for seg selv. Også her er det viktig at den er av god kvalitet.
Hvis du har noen som helst tanke på å fotografere det du ser gjennom teleskopet, vil jeg anbefale å lese seksjonen om fotografering og ha anbefalingene der med i beregningen når du skal investere i et teleskop. Valg av fokallengde bestemmer også hva du får observert. Små objekter som planetene, fjerne galakser og små tåker krever større fokallengde, mens månen og store tåker krever mindre fokallengde. Så det er lurt å tenke over hva du ønsker å observere før du velger teleskop.
For visuell astronomi er et dobsonian teleskop absolutt det enkleste og gir deg mest tilbake. Et dobsonian teleskop er en newtonian reflektor montert i ei dosonian montering. De er enkle å sette opp, enkle å bruke og har lav “blender” som gjør at de samler mye lys. Du får ofte mer teleskop for pengene ved å velge et dobsonian teleskop. Disse er også sjelden komputerstyrt, som gjør at du vil lære deg stjernehopping. Stjernehopping er at du tenker linjer mellom stjerner som fører til objeter som stjernetåker og galakser. En annen fordel med dobsonian er at det er lite ekstrautstyr som kreves. De kommer gjerne med et okular og en barlow, så det du trenger i tillegg er noen flere okularer og noe verktøy for å kollimere speilene i teleskopet. Jeg vil anbefale et dobsonian på 8 tommer og en f-verdi(blender, forholdet mellom åpningen og lengden på teleskopet) på ca 5.
En refraktor er ganske lik en kikkert, men mangler prismet. Det erstater en med en stjernediagonal. Refraktoren uten diagonalen gir et bilde som er både speilvendt og opp ned, diagonalen korrigerer den ene aksen. Refraktoren er et fint steg videre fra en dobsonian, da de gjerne har større fokallengde. Større fokallengde gjørt at utsnittet du ser av himmelen blir mindre og objekter fremstår som større. Større fokallengde resulterer også gjerne i større blender(f-tall) som igjen øker kontrasten og gir bedre detaljer. Men ulempen er at de er mer sårbare for vibirasjoner. For rene visuelle observasjoner, holder det med en achromatisk refraktor. De er rimeligere enn apochromatiske refraktorer som en bør ha til fotografering. En refraktor kommer enten med alt. azimut eller equatorial montering og et fåtall med gaffelmontering. Noen kan du også få uten montering.
Den siste typen teleskop er cassegrain. Dette er et teleskop som i likhet med en newtonian reflektor har to speil, men i stede for at det sekundære speilet sender lyset ut gjennom siden av OTAen(teleskopet) så sendes det ut gjennom bakenden og et hull i hovedspeilet. I likhet med en refraktor trengs det en diagonal for å benytte cassegrain visuelt. En cassegrain har i tillegg til speilene en korrigerende linse(også kalt coma lense) i åpningen, dette gjør at de også egner seg godt til fotografering. En cassegrain har enda større blender enn refraktoren, da de gjerne har veldig stor fokallengde. Det fører til at de forstørrer det du observerer.
Det finnes en rekke monteringer for teleskoper. Jeg har nevnt de fleste, men ikke hvordan de fungerer. Den mest vanlige for visuell observering er alt. azimut montering. Den settes på et stativ(tripod) og justeres vertikalt og horisontalt i forhold til jorda, og fungerer utmerket til visuell observering. En dobsonian og en gaffelmontering fungerer også på samme måte som en alt. azimut montering, men der en gaffelmontering gjerne er komputerstyrt med en elektronisk håndkontroller. Denne hjelper deg med å finne og følge objekter på himmelen. Gaffelmonteringen kan ha både et og to festepunkter mot OTAen. Monteringen som skiller seg fra de første er equatorial monteringen, der den tyske er den mest kjente. Equatorialmonteringen er en avansert montering og har en form for alt. azimut montering under seg og to akser i tillegg. Disse kalles for Right Ascension(RA) og Declination(DEC). Alt. azimut-delen er slik at når monteringen står i start(index) possisjon, kan du justere monteringen slik at den ene aksen(DEC-aksen) peker mot en av de celestiale polene. Det kalles for polar sammenstilling. De celestiale polene er de to retningene aksen til jorden peker. Med å sammenstille monteringen med en av disse polene vil rotering av RA-aksen gjøre at OTAen følger banen til stjernene og objektene over himmelen. Den andre aksen er DEC-aksen, som beveger seg nord-sør på himmelhvelvingen. Denne type montering er mest brukt til fotografering og har oftest motorer og håndkontroller som i likhet med komputerisert gaffelmontering hjelper deg å finne og følge objekter.
Som hjelp til å finne frem på nattehimmelen, kan du skaffe deg både bøker, stjernekart og digitale planetarier. Digitale planetarier vil jeg ta for meg i seksjonen programvare. I diverse bøker kan du få tips til hvordan du finner forskjellige objekter. Det er gjerne utsnitt av stjernekart som viser deg hvilke stjerner du kan bruke for å “hoppe” deg frem til objektet du ønsker å se. Månen og planetene i solsystemet vår er forholdsvis enkle å finne. Det er morsomt å kunne se fasene til venus. På samme måte som månen, har venus også faser. Og det å se venus som en “halvmåne” for for første gang, er en god opplevelse. Men du må ikke forvente å kunne se den røde flekken på Jupiter eller detaljene på Mars med en gang. Det er mange faktorer som spiller inn på observasjonskvaliteten. Som nevnt over, så har den optiske linjen veldig mye å si. Valg av tilbehør som diagonal, okular og barlow er viktig og jeg vil snart si litt om det. Mer som påvirker kvaliteten er været og bevegelser i luftmassene og nøyaktigheten din i fokusering.
Til hjelp med fokusering kan du bruke en “bahtinov mask”, når den settes forran OTAen, dannes et mønster i form av en x over stjernene. I tillegg kommer det en strek til når du nærmer deg fokus, denne vil flytte seg ettersom du justerer fokus og perfekt fokus oppstår når linjen passerer midt gjennom stjernen og x-en. Det er også viktig å følge med på temperaturen og justere fokus hver gang temperaturen endrer seg med 2 grader. Det er fordi metallet i tuben i teleskopet forandrer seg, slik at når det blir kaldere blir tuben kortere og motsatt når det blir varmere. Et lite tips er å sette ut teleskopet en time før du skal ut å observere.
Med tanke på værmessige forhold, kan det være dårlige observasjons forhold selv om det er krystallklart ute. Kraftige vinder og jetstrømmer oppe i atmosfæren kan gjøre det veldig vanskelig å se detaljer. Du kan tenke på at du kaster en sten i et basseng, når vannet har roet seg og overflaten er helt rolig(det blir som om vindene i atmosfæren er rolige) så ser du stenen godt, men hvis du får bevegelser i vannet(som sterke vinder) så ser du stenen dårlig. En annen faktor er hvor mye atmosfære du ser gjennom. Hvis du ser på objekter rett opp, ser du gjennom så lite atmosfære som mulig, men nært horisonten er det mye atmosfære å se gjennom. Mye atmosfære gjør kvaliteten dårligere, det kan også være at du ser gjennom atmosfære som er forurenset av lys, selv om kilden til lyset er veldig langt unna og ikke påvirker området du befinner deg i. Slik som hos meg, så har jeg tettstedet Vormstad rett sør for meg. Lyset derifra påvirker ikke observasjonskvaliteten min hvis jeg ser rett opp mot karlsvognen, men ser jeg på Orion derimot, så ser jeg gjennom lysforurenset atmosfære over tettstedet. På kalde vinternetter kan også oppvarmede hus påvirke synskvalitet, du har kanskje sett varmebølger i luften over asfalten på varme sommerdager? Slike “bølginger” oppstår også over oppvarmede hus på vinteren, selv om de ikke nødvendigvis er like synlige. Dis er også en faktor som ikke nødvendigvis er så lett å oppdage.
Teleskopene er oftest merket med data sånn som diameter, fokallengde og f-verdi. Med disse kan du fastslå hvor grensene til teleskopet går. Med fokallengde på teleskopet kombinert med okularets finner du forstørrelsen på kombinasjonen. For eksempel et teleskop med fokallengde på 700mm og et okular på 20mm vil du ha en forstørrelse på 35x. Forstørrelsen finner du ved å dele fokallengden på teleskopet med okularets, i dette tilfelle 700/20=35. Jo mindre fokallengde på okularet, jo større forstørrelse får du. Men teleskopene har en maksimal brukelig forstørrelse på 2x diameter, det vil si at et teleskop på 150mm har en maksimal forstørrelse på 300x(150x2=300). Hvis du bruker en barlow, ganger du først fokallengden med faktoren på barlowen før du deler med okularets lengde. Da blir eksemplet over med en 2x barlow: (2x700)/20=70x. Ved valg av både okular og barlow bør du gå for de som er oppgitt som doublett eller triplett. Det betyr at de har to eller tre linser og er av betydelig bedre optisk kvalitet enn de med bare ei linse.
Oppsummering:
Valg av teleskop har mye å si hva du klarer å observere, men du har hjelpemidler til å midlertidig endre egenskapene til teleskopet. Det er viktig å legge vekt på å skaffe et teleskop med god optisk kvalitet. Bruk gjerne hjelpemidler som bøker, stjernekart og planetarium til å hjelpe deg med å finne frem.
Astrofotografering
Astrofotografering kan være veldig utfordende, selv om det skiller seg ikke så veldig mye fra visuel observasjon. De største forskjellene er at ved fotografering, av fjerne objekter som tåker og galakser, kreves det veldig stor nøyaktighet i oppstillingen av montering og stativet og at det gjerne brukes et system for automatisk guiding. Ved astrofotografering bør du ha et kamera med mulighet for fullstendig manuelle innstillinger, men du også kan bruke telefonen din. Det finnes adaptre som lar deg montere telefonen forran okularet, slik at du tar bilder gjennom det. Det mest vanlige er å ha et adapter som gjør at du kan koble teleskopet til dslr-kameraet som et vanlig objektiv. Dette adapteret kalles en t-ring. De beste bildene får en ved å bruke et dedikert astrokamera. Disse gir lite støy på bildefilene fordi de er laget med tanke på lange eksponeringstider og har gjerne en form for kjøling direkte koblet til bildebrikken. Enten det er passiv kjøling med kjøleribber og eventuelt ei vifte eller om det er aktiv kjøling med peltier varme/kulde veksler og vifte. Når bildebrikken er aktiv og kameraet leser data fra den, utvikler brikken varme som igjen fører til elektronisk støy på bildene. Dette vil vi helst unngå. I motsetning er bildebrikken i et dslr-kamera er innbygd i kameraet og klarer ikke å frigjøre varmen like effektivt.
Jeg har delt inn astrofotografering i 3 grener.
Planeter
Ved fotografering av planeter og månen vil du normalt ikke behøve mer avansert utstyr enn det som kreves ved visuel observasjon. Men også her er det viktig med optikk av høy kvalitet. Det er også mulig å få kjøpt adaptre som gjør at du kan feste telefonen din ved okularet og bruke den til å fotografere eller ta video med. Og ved hjelp av en barlow linse behøver du heller ikke volsomt med fysisk fokallengde for å klare å ta bra bilder av planetene. Hvis du tenker på å ta bilder av planetene, kan et guidekamera være tingen. Disse brukes normalt til å guide teleskopet, men kan fint brukes til å ta bilder av planetene. Dette er fordi bildebrikken på disse kameraene er veldig små og dekker et mindre felt av ringen av lys som teleskopet danner.
Når vi fotograferer både planetene og månen trenger vi ikke så lange eksponeringstider. Et godt utgangspunkt kan være å starte med 1/13sek ved 800ISO for så å eksperimentere ut fra det. Ved så korte eksponeringstider er ikke støy et like stort problem og du kan også ta mange flere bilder i løpet tiden du bruker. Dette gjør at du kan lettere kan få et “lucky shot” der atmosfæriske forvregninger spiller på ditt lag. Atmosfæriske forvregniger blir lettere mer tydelige ved korte lukkertider.
Melkeveien
Å fotografere Melkeveien er den type astrofotografering som krever minst av utstyr. Du kan kanskje allerede ha det som trengs, et godt kamera, et kjapt vidvinkel objektiv og en stødig tripod er i utgangspunktet det du trenger. Fordelen med et vidvinkel objektiv, er at det er mer tilgivende med tanke på vibirasjoner og bevegelse. Stjernene er i bevegelse over himmelen og når stjernene er fremme, er det jo mørkt og en trenger lengre lukertid og eller høyere ISO. For å finne ut hvor lang lukkertid du kan bruke, kan du benytte 500 regelen. Den er enkel, du tar 500 og deler på fokallengden på objektivet, men du må huske å korrigere for bildebrikke mindre enn fullformat. Har du et kamera med asp-c(DX på Nikon) må du bruke “crop” faktoren for ditt kamera. Vet du ikke hva den er, søker du bare etter ditt merke og modell, f.eks. “Nikon D7000 crop factor” og da får du 1,5. For å rekne med 500 regelentar jeg utgangspunkt i mine to Nikon kameraer, D850 og D7000. Du tar da 500 delt på mm f.eks. 24mm som blir 20,8 og er da antall sekunder eksponeringstid for D850 som er fullformat. Med et Nikon D7000 blir reknestykket 500/(24mmx1,5=)36mm=13,8 sek. Det betyr at jeg kan bruke 20-21 sek i eksponeringstid på D850 og 13-14 sek på D7000 med et 24mm objektiv før stjernene begynner å bli ovale og videre lage stjerne spor(star trail). Jeg vil også anbefale å steppe inn blenderen et trinn eller to fra største blenderåpning. Dette har med at objektivene fungerer mer feilfritt og skaper et bedre bilde.
Hvis du ønsker å virkelig få med de mer lyssvake stjernene og det mørke støvet i melkeveien, bør du vurdere enten ei lita motorisert equatorial montering eller en sky tracker. De gjør at du kan følge stjernenes bane over himmelen og forlenge eksponeringstiden vesentlig og samtidig redusere ISOen. Lavere ISO gir bedre bilder i form av både mindre støy og korn i bildene og med veldig kort fokallengde kan du bruke virkelig lange eksponeringstider. Her er det bare å eksperimentere med forskjellige tider, blenderåpninger og ISO. Men start gjerne med ISO på 400-800 blenderen på F/4 og 30-60sek, og merk deg at høyere ISO gjør ikke at du slipper mer lys inn til bildebrikken, men forsterker lyset som allerede er registrert på brikken. Det er bedre å bruke tiden til å slippe inn mer lys. Hvis du allerede har et teleskop med motorisert equatorial montering, kan du kjøre kameraet “piggy back” på teleskopet. Det betyr at du monterer kameraet oppå teleskopet og bruker et vanlig foto objektiv og det gjør at kameraet følger bevegelsen til teleskopet. Har du i tillegg et guide system på teleskopet, vil du få virkelig bra bilder av Melkeveien. Du kan også ta mange bilder av Melkeveien for så å stable de i et program som er spesielt laget for det. Det er med på å eliminere støy i det ferdige bildet, men det vil jeg snakke mer om litt senere.
Så da gjenstår det bare å finne en skikkelig bra forgrunn du kan kombinere sammen med melkeveien. Om du enten bruker kamerat på en tripod eller har en form for motorisert tracking montering.
Deep sky
Deep sky astrofotografering er det jeg har drevet mest med. Det er også den formen for astrofotografering som krever mest både av deg, utstyret og tid. For her snakker vi om eksponeringstider på både 5 og 10 minutter, ja minutter ikke sekunder! Her egner ikke alt. azimut og gaffelmonteringene seg på grunn av måten de beveger teleskopet på. Bevegelsen til disse monteringene, selv om de er komputerstyrt, gjør at stjernene i bildefeltet vil få “star trailing” og den blir værre jo lengre ut mot bildekanten du kommer. Det er fordi disse monteringene ikke roterer teleskopet, men flytter det sidelengs og opp og ned for å følge stjernenes bane. Equatorial monteringen derimot, den roterer teleskopet med himmelen.
Men det er ikke nok å ha en equatoria montering, den bør også fungere godt, ha lite dødgang, være presis og ha god vekt kapasitet. For i tillegg til teleskopet, skal den også håndtere vekten av et guide teleskop, guide kamera og et kamera for å ta bilder. Og du vil kanskje oppgradere teleskopet med tiden, og da er det greit å slippe å kjøpe både teleskop og montering på nytt.
I tilegg til et godt teleskop og en god montering trenger du også et guide system. Det er enkelt forklart et lite telekop, montert parallellt med hoved OTAen, med et lite guide kamera som er koblet til en pc som har et autoguide program, pcen må i tillegg være koblet til monteringen, enten gjennom guide kameraet(som har en dedikert port til det) eller direkte fra pcen. Guide systemet vil ligge å følge med på bevegelser til en stjerne og sende korreksjonspulser til monteringen, slik at stjernen kommer tilbake på samme plass.
Når du har godt utstyr så er det din tur til å gjøre en god jobb. Du kan godt gjøre første del av jobben i dagslys, hvis du er sikker på at været holder seg. Du starter med å sette opp tripoden med riktig side mot nord. Det er viktig at den står på et solid underlag, bruk gjerne teglsten, belegningssten eller lignende hvis du setter opp på et mykt underlag som f.eks. ei plen. Videre er det å avvatre tripoden godt veldig viktig. Snu vateren 180grader i alle aksene du måler for å være sikker på at vateren ikke er feil. Hvis boblen heller mot streken på den ene siden først også snur du vateren og boblen heller mot streken på motsatt side, har vateren en feil(er boblen like lang fra midten på begge sidene er tripoden i vater, selv om vateren har en feil). Hvis du da måler bare med den ene siden vil du ikke få tripoden i vater. Når tripoden er perfekt oppstillt, kan du sette på monteringen. Alt. aksen på monteringen stilles inn etter lengdegraden du bor ved, for min del er det 63 grader nord, juster boltene som stikker ut mot nord/sør til skalaen på siden viser ca din lengde grad. Til slutt setter du på motvekt og teleskopet. Vær påpasselig med å sette på motvekten før OTAen og sørg for at motvekten er langt nok ute til å være tyngre enn OTAen. Hvis du er uheldig kan klutchen være litt løs og når du setter på tuben, og den er “tyngre” enn motvekten, og slipper den vil den snu seg rundt og treffe tripoden og skades og/eller forskyve kollomeringen. Når alt er montert, med alt utstyret som skal brukes, er det på tide å balansere alt.
Først løsner du klutchen for RA-aksen(pass på å støtte OTAen av samme årsak som ved montering), snu teleskopet 90grader den ene veien(så det kommer øst eller vest for tripoden) og slipp forsiktig. Hvis teleskopet siger mot nord, flytt motvekten lengre ut, hvis det siger mot sør, flytt motvekten lengre inn. Gjerne gjør ballanseringen her litt øst tung i forhold til hvor du skal fotografere. Skal du fotografere mot øst kan motvekten sige svakt mot nord og motsatt mot vest. Når du har ballansert RA, så er det DEC sin tur, med teleskopet øst eller vest for tripoden. Har du en newtonian OTA, vri OTAen i ringene slik at kameraet vender inn mot monteringen, hvis ikke får du aldri teleskopet i ballanse. Nå ballanserer du newtonian OTAen mens den peker rett opp, det gjøres ved å vri tuben i ringene til den er i ballanse. Videre gjelder alle teleskoptyper. Da snur du teleskopet til å peke vannrett og justerer teleskopet med dovetailbaren frem og tilbake i festet på monteringen. Refraktorer og Cassegrain bør være litt kameratung, en newtonian bør være speiltung. Dette er for at motorer og drivverk skal jobbe rett og ikke få slakke å jobbe med. Ved hjelp av en app som heter PS Align Pro kan du gjøre en grov polar sammenstilling av monteringen.
Så er det bare å vente på mørket for å få gjort en skikkelig polar sammenstilling. Også her er det viktig å gjøre en god jobb og ta seg god tid. Det finnes flere metoder for å sammenstille monteringen perfekt, den enkleste er å bruke et polarscope. Dette monteres i DEC-aksen, de fleste monteringene har plass for dette og noen er også inkludert et. Desverre er ikke denne metoden helt nøyaktig, men den fungerer som regel godt nok med et guide system. Til slutt legger du inn sted, tid og dato i håndkontrolleren og gjennomfører en stjernesammenstilling før du er “good to go”. Vær oppmerksom på at kvaliteten på bildene vil være veldig avhengig av at du gjør en skikkelig god jobb med oppstilling og ballansering. Hvor nøyaktig parallellt guide teleskopet er med hovedteleskopet, spiller også en rolle, men ikke like mye som resten.
Teleskopet er nå klart for å finne objektet du har planlagt, og her har du flere metoder for å finne det du ønsker. Du kan gjøre det helt mauelt med å stjerne hoppe deg frem til objektet, men dette er veldig tidkrevende. Du kan bruke håndkontrolleren for å gå til objektene, de har gjerne store databaser med koordinater til flere tusen objekter. Her er det viktig du har vært nøyaktig i stjerne sammenstillingen for at objektet, du prøver å gå til, dukker opp i bildefeltet. Stellarium er et gratis planetarium program som også er enkelt å bruke, jeg vil ta for meg programmene litt mer i detalj senere. Hvis du har koblet pcen direkte til monteringen, kan du koble til monteringen med stellarium og bruke det for å finne objekter. Også her er stjerne sammenstillingen viktig, men du kan først gå til en kjent stjerne nær objektet for så å sentrere den manuelt og så synke teleskopet med stellarium. Den måten jeg bruker er gjennom gratis programmet Astro Photogrphy Tool(APT). Også her må teleskopet være koblet direkte til pcen for at det skal fungere. Programmet har innbygd kommunikasjon med et program for Plate Solving(suprise! Det er også gratis!) APT snakker også med Stellarium, slik at du først kan finne objektet der for så å hente det inn i APT, også bruker APT plate solving for å sentrere objektet midt i bildefeltet. Nå er det bare å starte guidingen og vente etpar minutter på at den er stabil. Guidingen vil jeg også ta for meg senere.
For å ta bilder vil jeg anbefale en eller annen for for fjernkontroll. Hvis du bruker utløserknappen på kameraet, vil du skape vibirasjoner som tar litt tid før de setter seg. Du risikerer også å skyve teleskopet ut av kurs og forstyrre stjerne sammenstillingen. Fjernkontrollen bør også kunne få kameraet til å ta bilder på tider lengre enn 30 sek. Det beste er en form for automasjon og der er APT veldig bra. ATP snakker med PHD2 som er et guide program og kan gi kommando om “dithering”. Det er at guide programmet vil flytte bildefeltet en piksel eller to mellom hver bilde. Dette sørger for at hot og cold piksler blir tatt bort når du stabler bildene senere. Videre kan du sette opp ATP til å ta flere serier med bilder med forskjellige eksponeringstider og ISO. Du kan også få ATP til å ta bilder av flere objekter, så fremt du har annen strømforsyning til kameraet enn batteri.
Hvor mange bilder skal man ta, og på hvilke eksponerings innstillinger? Du bør legge opp til at du får til over 2 timer med eksponeringstid pr objekt du tar, og helst opp mot 10 timer. Tar du for eksempel 5 minutters eksponeringer, så bør du ha minst 24 bilder og helst over 100. Det er tidkrevende og derav jeg anbefaler en annen strømkilde enn batteri til kameraet. Har du et dslr kamera, begynner brikken å bli varm når en kommer til 5 minutters eksponeringstid, så det er å anbefale å teste ut hva kameraet klarer. Det er en fordel å kunne ta 10 min ved 800ISO fremfor 5 min ved 1600ISO siden ISO kun er en forsterking av data som allerede er lest av bildebrikken. Når data blir forsterket blir også støy det, men kameraet kan også produsere mer støy ved lange eksponeringstider enn ved halvering av tiden og dobling av ISO. Fasiten er egentlig å prøve seg frem på hva kameraet klarer. Vær obs på at dette tar tid, LANG tid. Først skal du ta bildene, så skal du stable bildene og behandle de før du ser resultatet. Men du kan bruke sorte bilder for å teste hvor mye støy som produseres. Disse tar du ved å dekke til teleskopåpningen med dekselet og ta bilder mot et mørkt område. Prøv å ta en serie bilder på hver av ISOene 800, 1600 og 3200, start hver serie på 60sek og øk med 60 sek for hvert bilde til du har kommet til 600sek. Bruk redigeringsprogrammet du bruker, øk eksponeringen maksimalt og sammenlign bildene for å se hvor mye mer støy det er på 600 sek kontra 300sek. Slik kan du danne deg et bilde på hva du bør gå for. Når det gjelder eksponeringstid og ISO er det litt avhengig av hvilket objekt du tar bilde av. Men stort sett vil 300sek og ISO 1600 eller 600 sek og ISO 800 fungere godt med et dslr kamera. Tidene du ser andre bruker, kan du gjerne ta med en klype salt. Det kan være at de har brukt et veldig godt CCD-kamera og de håndterer høy gain(nesten som ISO) veldig godt. Tar du bilde av lyssterke objekter slik som Andromeda galaksen eller Orion tåken, kan du godt korte ned eksponeringstiden ganske kraftig. Når du omsider har tatt de 50 bildene av Pinwheel galaksen, så er du neste halvveis i å ta bilder, for da har du igjen kalibreringsbildene.
Kalibrerings bilder
Når du tar digitale bilder, så vil det alltid være støy i de. Selv på mitt Nikon D850 er det støy på bilder som taes på ISO 100 og 1/8000. Hvis du tar kun mange “vanlige”(lights) bilder av stjerner, tåker og galakser og stabler de i Deep Sky Stacker(DSS), så vil sluttbilde inneholde ganske mye støy. For å eliminere mest mulig av denne støyen, så bruker vi dither mellom bildene og så tar vi det som kalles for bias(også kalt offset) og darks. Dette gjøres enkelt med å ta bilder med teleskopet tildekket(enklest med teleskop deksel). Bias bilder taes ved samme ISO som lights og ved kameraets kjappeste lukkerhastighet. Darks må ha akkurat samme eksponering, temperatur og bildestørrelse som lights. Disse filene skal hjelpe DSS med å fjerne støy, bias tar bort elektronisk støy som kommer ved kameraets prosessering av bildene mens darks tar støyen fra høy ISO, lang lukkertid og høy temperatur. Bilder tatt ved veldig lav temp midtvinters inneholder mindre støy enn bilder tatt i varmen midtsommers, derfor bør darks være tatt ved ca samme temperatur som lights er. Jeg opparbeider meg en katalog med darks der jeg har et sett med darks for hver lukkertid, ISO og for hver andre grad. Darks kan gjerne være tatt rett etter sesjonen med lights er ferdig.
Neste på lista er flats og dark flats. Flats vil til en viss grad korrigere vignetering på bildene og de vil fjerne spor etter støvpartikler som kan være på bildebrikken eller optikken. Flats bør oppdateres jevnlig, da støv kan flytte på seg og nytt støv kan legge seg på andre plasser. For å få gode flats er det en fordel med enten en helt skyfri himmel, eller ei helt hvit t-skjorte og en kraftig lyskilde. Hvilke eksponerings instillinger du trenger, avhenger av hvor kraftig lys du har. Men det er viktig du har kameraet i manuel, slik at eksponerings instillingene ikke endrer seg. Du kan bruke automatikken for å finne rett eksponeringstid. Vend teleskopet mot den blå himmelen eller tildekket mot lyset, velg en ISO, still kameraet i auto, eksponeringskompenseing på +2 trinn og les av hvilke instillinger kameraet vil eksponere på. Still så kameraet på manuel og disse instillingene og ta bilder. På histogrammet i f.eks lightroom(eller annet redigeringsprogram) bør hovedsøylen være 2/3 til høyre. Dark flats er for å kalibrere flats bildene og taes på samme måte som vanlig darks, samme temp, tid, ISO og brikkestørrelse som flats.
Hvor mange kalibreringsbilder bør man ta? Det er det vel like mange “fasiter” på som astronomer. Jeg praktiserer å ha ca 30-50 av hver type og synes det fungerer godt. Jeg vil anbefale å ha minst 10 av hver.
Behandle bilder
Når du har tatt alle bildene er det på tide å prosessere de. Her er det virkelig mange veier til Roma og mange forskjellige programmer en kan benytte litt mer om noen av programmene vil jeg snakke om siden. Det å prosessere bildene kan først virke litt skremmende, men fortvil ikke, det er forholdsvis enkelt og du gjør lurt i å ta små skritt. Uansett hvilke programmer du bruker, er prosessen den samme. Gå gjennom lights bildene og sortere ut dårlige bilder som kan ha skyer, spor etter fly og satelitter eller andre uønskede dårlige bilder. Husk at selv om du ikke ser det objektet du har fotografert, er ikke bildet ubrukbart! Så må du kalibrere lights og flats bildene, kalibrere og stable bias, darks og dark flats i master filer “renske” flats bildene for støy med master dark flat, renske lights med master-bias, -flat og -dark, registrere lights bildene, og til slutt stable lights filene. Flere programmer, som DSS, gjør disse trinnene automatisk(bortsett fra å sortere ut dårlige bilder). Når du så har et stablet bilde er det på tide å “strekke” det. Bildet vil være nesten helt svart med noen få stjerner, fortvil ikke, det er fortsatt mye informasjon i bildet og det er her den store forskjellen fra vanlig fotografering ligger. I vanlig fotografering er det ønskelig å fotografere så nært sluttresultatet som mulig, men i astronomi vil det føre til veldig mye støy på bildet. Når du foretar den siste prosesseringen av bildene, er det lurt å ta deg god tid og ta det stegvis. Start med å bruke levels og RGB-fargekanalene til å gi himmelen(bakgrunnen) riktig farge. Bruk kurver (f.eks. i Photoshop) til å trekke opp lysstyrken i bildet “bittelitt” bruk levels til å få himmelen tilbake til svart. Gjenta kurver og levels til du er fornøyd, men pass på, det er lett å strekke bildet for langt og det blir ikke pent. Når du har strukke bildet kan du gi det en ekstra “punch” med saturering. Og vips så har du forhåpentligvis et vakkert bilde!
Når det kommer til behandling av astrobilder, vil jeg virkelig anbefale å se videoer på YouTube for å lære deg de programmene du bruker til å behandle slike bilder. Jeg har prøvd kombinasjonen Deep Sky Stacker og Photoshop, det er en fin plass å starte. Men bruker du andre programmer for bilderedigering kan du fint bruke det sammen med DSS. Vil du ta steget videre er Pix insight et virkelig kraftfult program, men det koster deretter. En mellomting er Astro Pixel Processor(APP).
Når bildet er prosessert er du klar for å vise mesterverket ditt for verden! Instagram neste! Bruk gjerne hashtagen #astronomihagen, så får jeg se hva du har oppnådd.
Programvare
Det trenger ikke å koste en arm og ei nyre for å skaffe seg programmer i forbindelse med astronomi. Mange programmer er både gratis og relativt kraftige.
Stellariuim
For å få hjelp til å finne frem på nattehimmelen kan du bruke et planetarium-program. Jeg bruker Stellarium, det er gratis og det “snakker” både med andre programmer og teleskopet. I stellarium har du mange verktøy, du kan ha på visninger som viser rutenett både for ekvatorial og azimut(azimut har senter rett over deg og ekvatorial har senter i celestial pol, nord eller sør). Du kan også aktivere atmosfære, slik at månes og solens lys viser deg i planetariet hvordan observasjonskvaliteten påvirkes. Du kan legge inn din plassering eller koordinater slik at det du ser i Stellarium er tilnærmet det du ser i virkeligheten, forskjellen er hvor horisonten og eventuelt andre hindringer er. Du har muligheten til å legge inn ditt eget landskap, noe som fungerer best hvis du har en fast plass for teleskopet. Du har også muligheten til å få hint om hvor objekter befinner seg på himmelen og kan zoome inn på de og du kan søke på objekter for å se hvor de er. De fleste største objektene har bilder lagt inn, slik at du kan se hvordan de ser ut. Et annet kraftig verktøy i Stellarium er at du kan legge inn data for teleskopet, kameraet og okularet, så vil du kunne se hvor stort utsnitt du tar bilde av. Eller hvis du vurderer et nytt okular kan du se hva du kan forvente å se med de forskjellige okularene.
Astro Photography Tool
For å automatisere fotograferingen, finnes det mange programmer. Jeg bruker Astro Photograpy Tool(APT). Fellesnevneren for de er at de ikke bare kontrollerer kameraet, men også annet utstyr som teleskopet, autofokuser, kamera rotator og filterhjul. Noen kontrollerer også observatoriet og kan til og med stenge ned hele systemet ved daggry, når sejonen er ferdig eller til og med hvis det skyer over. APT styrer for meg kameraet og teleskopet. Jeg henter koordinater fra Stellarium og får teleskopet til å flytte seg dit jeg ønsker. Videre setter jeg opp en plan for hvor mange eksponeringer jeg ønsker, og hvilken eksponeringstid og ISO jeg vil benytte. Her kan jeg også legge inn pause mellom bildene.
Når jeg har teleskopet på ønsket objekt, PHD2 kjører parallellt og sørger for guiding. Mellom hvert bilde vil APT gi PHD2 beskjed om dithering, det betyr at PHD2 flytter punkt for guiding noen piksler, tilfeldig, mot nord, sør, øst eller vest. Dithering hjelper stable programmet til å eliminere hot- og cold- piksler og annet støy som holder seg på samme plass på bildebrikken. Slikt blir da til tilfeldig støy og fjernet fra bildet. Har du mer utstyr tilkoblet, slik som et filterhjul, så kan du kjøre en prosessliste der du f.eks. tar 30 bilder med Ha-filter, så skiftes det til OII filter, kjører autofokus og tar f.eks. 30 bilder med OII filter. Du kan også få teleskopet til å skifte til et annet objekt når du er ferdig med Ha og OII bilder av første objekt. Denne automatiseringen kalles for å kjøre script. I planleggeren legger du inn å ta et bilde med exposure på 0, velg et script og hak av for wait script to end og trykk add as new.
Under taben tools finnes det mange hjepemidler. Alt fra kollimering av newton teleskop til fokus og automatisk meridian flip. Du kan også få hjelp til å justere polar sammestillingen. Men et av de kraftigste verktøyene er point craft under gear-taben. Det er et vertøy som lar deg plate solve, men det krever at du legger til et eller to programmer for det. Plate solve programmene er gratis. Plate solving er at du tar et bilde, analyserer det for å finne ut hvor på himmelen det er. Det forteller også hvilken vinkel kameraet er rotert til. Gjennom GoTo++ vil APT ta deg til ønsket objekt eller innlagte koordinater, og det gjøres automatisk. Nøyaktigheten er lagt inn med 50 piksler som standard, men denne kan du velge selv og endre til hva du ønsker. GoTo++ kan til og med legges inn som et script i bildeplanleggeren!
APT har en Deep Sky Darkness(DSD) kalkulator, her kan du se detaljer som hvor mye månen skinner, hvor mange timer med mørke egnet for fotograferin du har. Og tidspunktene det starter og slutter. Du kan også legge inn datoer frem i tid for å planlegge. APT er et gratis program som gjør nesten alt Sequence Generator PRO(SGP) gjør. SGP er Rolls Roysen av automasjons programmene, og det koster bare 100 dollar. I tillegg til det APT gjør kan SGP kontrollere alt du har av utstyr som har ASCOM drivere tilgjengelig. ASCOM står for astronomyCOM og er en felles protokoll for astronomi utstyr. SGP kan i tillegg ganske enkelt lage et mosaikk-bilde sammen med Pix Insight(SGP tar bildene Pix Insight setter de sammen) Dette er en “umulig” oppgave å gjøre manuelt.
PHD2
Jeg nevnte såvidt PHD2 i sted. PHD2 er også et gratisprogram som er veldig kraftfult. Men PHD2 trenger et eget kamera. Dette kameraet tar korte bilder, PHD2 låser seg på en av stjernene i bildet, sammenligner plasseringen fra forrige bilde og sender en korreksjonspuls til teleskopet for at teleskopet skal følge stjernen mest mulig perfekt. Hvor perfekt er mest avhengig av hvor bra monteringen din er og hvor nøyaktig du har vært med polar sammenstillingen. Uroligheter i luftmassene i atmosfæren kan også spille en rolle, men kan forbedres ved å velge lengre eksponeringstid på guidekameraet. PHD2 er forholdsvis enkelt, men det er mange instillinger å sette seg inn i og det er et viktig verktøy ved lange eksponeringer(type 60sek+)
Pix Insight
Pix Insight - Kongen på haugen! Dette er virkelig det kraftigste programmet for behandling av astronomibilder. Jeg har prøvd prøveversjonen av programmet, men vurderer virkelig å investere i dette(230Euro er mange penger for et dataprogram). I motsetnig til DSS og Photoshop, er dette et forholdsvis manuelt program. Her gjør en hele prosessen med korreksjoner, kalibrering og stabling manuelt, men til gjengjeld har du full kontroll og resultatet blir mye bedre. Et av de kraftigste verktøyene i Pix Insight er masker, du bruker masker til alle justeringer og det er enkelt å opprette og bruke maskene. Du kan se på Instagramen min fra East Veil Nebula, her har jeg to versjoner, en med DSS og Photoshop og en med Pix Insight. DSS versjonen har jeg tøyd til det maksimale, men Pix Insight versjonen ble med samme rådata mye mye bedre. Vet du at du vil satse på astronomi som hobby, er Pix Insight et program jeg varmt vil anbefale å investere i! Det kan være tungt å sette seg inn i programmet, men det finnes mange gode videoer om programmet på YouTube og læringskurven kommer til æ være bratt!
DeepSkyStacker
Du må ikke bruke et stable-program for å få brukbare bilder, men for å få virkelig gode resultater av astro fotografering må man stable mange bilder oppå hverandre. Det vil si, programmet som stabler bildene tar de beste bitene fra alle bildene og setter de sammen til det best mulig bildet. Dette krever forsåvidt at utgangsbildene er av god kvalitet, men DSS kan klare å fjerne svake satelittspor. Hvorfor det kreves så lang totaleksponeringstid som opp mot 10 timer? Det er for å klare å fjerne mest mulig støy og rask som ikke skal være der, du får mye mer dybde og skarphet i bildet og det får frem mer detaljer og kontrast.
Plate solve
Dette er programmer som tar for seg det bilde du legger inn. Det analyserer stjernene i bildet og søker i en database over hele himmelhvelvingen for å finne området du har tatt bilde av. Det finner også ut hvilken rotering kameraet har. Både SGP og APT har støtte for plate solving og det er All Sky Plate Solver som er den kraftigste, den kan utføre blind solving av det bilde du bruker som kilde, mens Plate Solve 2 har behov for at du legger til en referanse på ca hvor bildet er fra.
Photoshop
Adobe har laget gode programmer for redigering av bilder, deriblandt Photoshop. Når du først starter, så kan det være greit å bruke Photoshop sammen med DSS. Her er det stort sett levels og curves en bruker. Kurver bruker vi for å strekke bildet litt for litt, mens nivåer bruker vi først sammen med fargeprøver(klikk og hold på verktøyet pipette til valgene kommer frem, velg fargeprøver). Du velger et område med nøytral bakgrunn(himmel) uten noe som helst av tåke, stjerne eller galakse. Plasser et fargeprøvepunkt og bruk fargekanalene i nivåer(levels) for å ballansere RGB-nivåene likt. Blå kan med fordel ha en verdi på opptil 2 mer enn rød og grønn. Når du har ballansert bakgrunnen, kan du strekke bildet litt etter litt ved å bruke kurver, dra opp linjen(som går diagonalt fra nederst venstre) litt. Dette gjør også bakgrunnen litt lysere, men den bruker du nivåer for å få sort igjen. Gjenta dette til du er fornøyd. For videre behandling etter strekkingen, har du noen tillegg du kan skaffe. To jeg vil anbefale er GradientXTerminator og Astronomy tools. GradientXTerminator tar bort vignetering og andre grderinger i bildet, brukes den rett er det et kraftig verktøy. Astronomy Tools er et sett med prosedyrer du kan bruke i Photoshop. Du kan gjøre stjerner mindre og mer fargefulle, du kan legge til lokale kontraster for å skape en bedre dynamikk og mye mer.
Remote teleskop
Har du det slik som meg, at du bor såpass langt nord at det fra mars/april til august/september er så lyst på natta at det ikke nytter annet enn å kanskje få noen lyse bilder av månen? Eller du bor kanskje i Bergen eller Trøndelag som er beryktet for mye regn? Fortvil ikke, det finnes en rekke med teleskoper som er fjernstyrte. Jeg har prøvd iTelescope.net men det er flere tilbydere som fungerer på samme måte. Fordelene med slike teleskopsystemer er blandt annet at teleskopene er plassert høyt oppe i fjellene. Der er det lite med skyer, det er mye mindre atmosfære teleskopet må se gjennom, de er langt fra byer og andre kilder til lysforurensning. Den beste fordelen er at hele systemene er av så god kvalitet at de brukes av forskere. Bildet som er bakgrunn øverst i denne guiden er tatt med et teleskop fra iTelescope.net. Det er en enkelt eksponering og det viser hvor høy kvalitet og lite støy kameraene produserer. Mange av monteringene til teleskopene er også så presise at guiding ikke er tilgjengelig før eksponeringer over 300sek(5min) og filtrene er laget av glass av ypperste kvalitet. Det negative med disse systemene er at de er av så god kvalitet at de blir relativt kostbare i bruk.