Per Einar Ljøkjel Per Einar Ljøkjel

Venus-okkultasjon 2020

Venus-okkultasjon, bilde er hentet fra Stellarium

Venus-okkultasjon, bilde er hentet fra Stellarium

Føstkommende fredag, den 19. juni kan man se Venus-okkultasjon i fra Norge. Venus-okkultasjon er at venus forsvinner bak et annet himmellegeme og denne gangen er det bak månen. Her fra Orkland i Trøndelag er det i fra ca klokken 10.04 du kan se Venus forsvinne og den kommer frem igjen ca 11.11. Neste gang det skjer er først i 2023, så det er noe som er verd å få med seg, hvis været er med oss. Foreløpig ser det bra ut med 3% skydekke mellom 08.00 og 14.00.

Read More
Per Einar Ljøkjel Per Einar Ljøkjel

Siste forsøk for denne sesongen

Untitled_1.13.2.jpg

Da er vi komet til veis ende med astronomi for denne sesongen. Nå er nettene for lyse til å få noe fornuftig bildedata å arbeide med. Men det stoppet meg ikke fra å prøve noen siste ganger. Jeg kjørte 2 rigger den kvelden det omsider var stjerneklart. Den ene var den vanlige riggen med Celestron XLT 150N, Advanced GT montering og Nikon D850 kamera. Den andre var rett og slett bare et Nikon D7000 kamera med et 24-120mm objektiv og en ordinær tripod. Til tross for at det, her i Trøndelag, begynner å bli veldig lyst om natta, fikk jeg greie bilder på 300sek ekponeringstid ved F5 og 1600ISO. Det største problemet var en dis som la seg over landskapet og sørget for at bildene av melkeveien med D7000 kameraet ble forstyrret av lys fra huset vårt og bildene av M101 Pinwheel galaksen ble heller ikke gode.

Se gjerne videoen om de kveldene på Youtube her.

Så ønsker jeg deg (og meg) en stjerneklar himmel!

Read More
Per Einar Ljøkjel Per Einar Ljøkjel

Været?

Untitled_1.88.1.jpg

Været spiller en stor rolle når mann driver med astronomi. Uten en klar himmel, ser mann jo ikke stjernene. Men hva er den beste appen til å overvåke værmeldingene? Personlig liker jeg Clear Outside, den er laget spesifikt for astronomi. Så i denne videoen tar jeg for meg hvordan den fungerer. Håper det kan være til hjelp for deg!

Ønsker der(og meg) en klar himmel!

Read More
Per Einar Ljøkjel Per Einar Ljøkjel

Hvor starter mann innen astronomi?

M101 v2.jpg

En ny video er ute på Youtube-kanalen, der jeg prøver å veilede dere om valg av det første teleskopet og tilhørende utstyr. Ikke nøl med å ta kontakt om det er noe du ønsker råd, eller har spørsmål om.

Ønsker deg(og meg) en klar himmel!

Read More
Per Einar Ljøkjel Per Einar Ljøkjel

Ny video ute!

Thumbnail.jpg

Da er en ny video ute på youtube kanalen.

Det er en liten tutorial på hvordan du kan spare deg mye tid i forbindelse med å sette opp teleskopet.

Du finner videoen her.

Ønsker deg(og meg) en skyfri himmel!

Read More
Per Einar Ljøkjel Per Einar Ljøkjel

Slutten av sesongen?

M101 v2.jpg

Normalt er det ingen sesong for astronomi, men astronomi deles opp i flere sesonger. Men her i nord, 63grader nord, så mangler vi sommerobjektene på grunn av de lyse sommernettene. Så vi kan på en måte si vi har en sesong for astronomi. Nå for tiden, ca mars-april, kalles for galaksesesongen, det kommer av at melkeveien, med alle tåkene, roterer som en skive rundt jorda og da tenker jeg ikke som ringene til saturn. Melkeveien vil gå ned i vest før det er mørkt nok og stå opp igjen i øst når det begynner å lysne. I områdene mellom de to stripene melkeveien danner, så finnes det mange galakser. Noen er store men de fleste er små, det avhenger både av faktisk størrelse på galaksen og hvor langt unna oss den er. Den som fremstår størst er Andromeda galaksen, den er “bare” 2.5 millioner lysår unna.

Bildet over er av Spinnesteinsgalaksen(Pinwheel galaxy på engelsk) som er katalogisert i Messier som M101 og New General Catalogue som NGC 5457. Den er 10 ganger lengre unna enn Andromeda og er hele 25 millioner lysår unna. Siden M101 dekker ca 1/3 av det Andromeda gjør, betyr det at M101 er betydelig større enn Andromeda. En fordel både når en observerer og fotograferer galakser, er å ha et teleskop med litt større fokallengde og smalerer synsfelt enn ved tåker, da en ønsker litt større synsfelt. For de større galaksene som M101 og klynger av galakser er for eksempel et teleskop med fokallengde på ca 750mm fint.

Detaljer om bildet:

  • 20 eksponeringer à 5 min.

  • Total eksponeringstid 100 min eller 1t 40min

  • Teleskop Ø-150mm FL-750mm = Brennvidde F-5

  • Celestron Advanced GT montering/tripod

  • Artesky 60mm guidescope FL-240 med Omegon 1200b C guidekamera

Ønsker deg(og meg) en skyfri himmel!

Read More
Per Einar Ljøkjel Per Einar Ljøkjel

Astronomihagen er født!

Dette er starten på Astronomihagens blog.

Jeg som administrerer og står bak denne siden er en hyggelig mann fra Orkland i Trøndelag. Jeg har drevet på med astronomi siden ca 2010. Guttene mine og jeg fikk et lite teleskop til jul fra mine foreldre. Jeg ble forbløffet over hva mann kan se, til og med gjennom et slikt lite “billig”-teleskop.

Ifra jeg var ung og fikk mitt eget rom, har jeg vært fasinert av hva som finnes på nattehimmelen. Rommet jeg fikk var sørvendt og som mange kanskje vet, kan mann se stjernebildet Orion i sør sånn ca fra november og utover mot våren. Men på grunn av høye bjørketrær i hagen vår, var ikke Orion synlig fra vinduet mitt før uti desember. Men jeg var fasinert av hvordan stjernene dukket opp til samme tid hvert år og bevegde seg over nattehimmelen etter hver som dagene og ukene gikk. Og lite visste jeg om hva som skjuler seg i stjernebildet Orion. Dette var vel egentlig den første starten for min interesse for stjernene og nattehimmelen.

Etter å ha fått et lite teleskop til jul, mener det var i 2010 eller der omkring, så gikk jeg til innkjøp av et større og bedre teleskop. En 150mm newtoninan reflektor. Siden det har jeg vært forbløffet av hva mann kan både se og fotografere gjennom et teleskop. Mer om det vil dere få både her på siden og gjennom Youtube-kanalen min.

På gjensyn og må natten være med oss!

Read More